Полезно

Когато кандидатстваме за работна позиция в България или чужбина, ние трябва да сме наясно, че човекът, който ще разгледа нашата автобиография, представляваща нашият трудов опит, не ни познава. Т.е. автобиографията е нашата първа среща с потенциалния ни работодател. Той придобива представа за нас именно от тази информация и разбира се, ние искаме да направим добро първо впечатление.

Представянето на една кандидатура с или без намесата на професионален експерт/агент е от решаващо значение за три фактора:

  • Да Ви доведе възможно най-скоро до интервю (или първо интервю според сектора, работното място като тип, йерархия и фирма).

    По възможност да наклони везните във Ваша полза при вземането на решение от страна на интервюиращия.

    Ако може да Ви осигури по-добро възнаграждение или поне по-бързо кариерно развитие.

  • Именно за това, Вие трябва да представите информацията за себе си възможно най-структурирано и описателно, така че човекът, който ще я разгледа, да придобие максимална представа какъв човек сте, какви умения притежавате и дали имате сходни професионални интереси.

  • Tъй като е писано много по този въпрос, няма да Ви убеждаваме в това, кое е най-правилното за Вас. Просто ще Ви дадем още едно мнение и ще помолим тези от Вас, които ползват нашите услуги, по възможност да се придържат към нашия стандарт на кандидатстване.

Език на автобиографията:

Когато кандидатствате в България, Вашата биография трябва да бъде написана на български език.Но когато кандидатствате при чуждестранен работодател, независимо дали е в България или чужбина, Вие трябва да представите себе си на езикът, на който той разбира, а именно на английски, немски или друг език, в зависимост от страната.

Снимката към биографията/сивито:

Снимката, която ще поставите на Вашата биография, ще бъде първото запознаване с Вашата личност. Именно за това, снимката трябва да бъде в паспортен формат, с лека усмивка и ведрост. Дрехите, с които се снимате е желателно да са прилежни,а ако сте мъж, да бъдете избръснат. Снимки от барове, плажове и клубове не водят до добър резултат. Дрехите Ви трябва да бъдат чисти, без дълбоки деколтета(за дамите).

Контакти:

Контактните данни трябва да бъдат попълнени коректно, тъй като дори и някой да иска да работите за него, няма да може да се свърже с Вас. Най-важни са телефон за връзка, email и skype. Желателно е email-ът Ви да не е с наименование подобно на “bebcho” или „trevomana” и пр., тъй като това не прави особено добро впечатление.

Описване на трудовия опит:

Придържайте се към темплейта на Европас и бъдете максимално точни и съдържателни в хрнологията в обратен ред (последен или настоящ работодател, после преден и така нататък). По възможност работен период да речем от 22.03.2012 до 25.06.2014, например. Тук е важно да добавя, че в графа основни задължения, съшо може да бъдете кратки, ако е възможно, но дори с риск параграфа да стане голям, бъдете максимално съдържателни относно това в какво точно се изразяват вашите функции по време на смяна, техника, софтуер, с който работите, тип апаратура (ако е приложимо и пр. Даваме пример:

Dates 18.03.2013 – 20.07.2012
Occupation or position held Electric Engineer
Main activities and responsibilities Fixed all engines, generators, fixed motor equipment. Also all elevators and electric equipment. Engine type: 2x Sulzer 7RND68M diesels.
Name and address of employer http://www.japangrace.com/ name of vessel: Ocean Dream
Type of business or sector Ship building

Желателно е да се описват точно извършваните дейности и функции, тъй като Вие, например сте били барман и имате бариста умения, но нямате умения да правите всички видове коктейли. За да не стават недоразумения , именно точното описание дава информация дали Вие и съответния работодател гледате в една и съща професионална посока.

Контактите на работодателя:

Когато записвате при кой работодател сте работили, е хубаво да напишете и линк, ако има, към обекта или фирмата. Това дава много голяма яснота за Вашия опит, за организацията и за вида дейност.

Препоръките:

МНОГО Е ВАЖНО ДА СЪВПАДАТ С ДАТИТЕ,УПОМЕНАТИ В СИВИТО/БИОГРАФИЯТА!!! Без значение дали ползвате Европас или друг темплейт или сивито е по Ваш дизайн. Също така, ако искате да подчертаете препоръките в сивито, можете да добавите следната графа:

Character References/Референции

Отдолу поставяте име, сайт на компанията и номер. Ето пример как:

Борислав Карамихайлов – www.ibi-co.com 0885017047 или ако няма сайт, но има facebook, страница може да прикачите нея: www.facebook.com/ibicovarna

Borislav Karamihaylov – 0885017047 www.ibi-co.com

www.facebook.com/ibicovarna

Бланки за автобиография

Български език Английски език  Немски език
свали свали свали
Руски език Норвежки език Гръцки език
 свали свали  свали
 Френски език Испански език CV Riviera
 свали свали свали

Ако имате въпроси и неясноти, моля свържете се с нас. Когато представяте себе си, нямате втори шанс, за да създадете първи впечатления. Затова можете да прецените в кои случаи е по-удачно да се обърнете директно към работодател и в кои през агенция. Ние имаме знанието и опита – доверете ни се.

Пожелавамe Ви успех във Вашата Кариера и оставаме на Ваше разположение.

IBI CO Ltd

Този сайт използва бисквитки.