Полезно

Кра̀лство Швеция или просто Швѐция е скандинавска държава, конституционна монархия, намираща се в Северна Европа. Общата ѝ площ е 449 964 km², което я прави най-голямата скандинавска държава.
Швеция е с относително ниска гъстота на население, с изключение на гъсто населения столичен район с център Стокхолм. 84% от населението е в градове, които заемат едва 1,3% от площта на страната.

Кралство Нидерландия , наричана по-често Холандия, е държава в Северозападна Европа, която включва още Аруба, Кюрасао и Саба.
Тя е конституционна монархия. Държавен глава е монархът (от 1980 г. е кралица Беатрикс).
Нидерландия е една от най-гъсто населените страни в света с повече от 400 души/km² (за сравнение средно за света 48 д/km², България – 72 д/km²).

Република Кипър е държава, разположена на остров Кипър и е с площ 9 250 кв.км.
Двата основни и официални езика в Република Кипър са гръцкият и турският, но на острова се говорят също английски и руски.
Остров Кипър е разделен на три части – Република Кипър (член на ЕС), Севернокипърска турска република(която няма официално международно признание извън Турция) и британските военни бази Акротири и Декелия.

Франция е държава в Западна Европа, включваща също няколко отвъдморски територии, разположени на други континенти. Франция заема части от западна и югозападна Европа.
Територията ѝ е 675 417 km² (в Европа – 547 030 km2).
Населението на е Франция е общо 67,6 милиона души, c отвъдморските области и територии.

Кралство Дания е скандинавска страна с обща площ 43 094 km² (без да се включват Фарьорските острови и Гренландия).
Дания е конституционна монархия, в която министър-председателят е глава на правителството, с многопартийна система.
Населението е 5 451 826 души, от тях 95,5% са датчани. Средната гъстота е 130 души/km². Официалният език е датски. Религия: християнство – протестантство.

Кралство Белгия се намира в Западна Европа и е федерална държава, демократична конституционна парламентарна монархия.
Държавен глава е кралят на белгийците, наследствена длъжност, която от 2013 г. се заема от Филип от династията Сакс-Кобург и Гота.
Площта, на която заема Белгия е 30,528 кв. Км, а жителите ѝ са 11 190 845 души към дата 1ви януари 2015г.

Кралство Норвегия е конституционна монархия в Северна Европа, която заема западната част от Скандинавския полуостров. Площта ѝ е 385 991 km² , от които 361 243 km² суша и 24 748 km² водна площ.
Страната е най-северната в Европа и е известна с планините и фиордите си, както и с историята си като морска сила.
Норвегия е много високо развита индустриална страна и е една от най-богатите в светаТя е във водещите места в света по стандарт на живот, средна продължителност на живота и здравеопазване.

Официалното ѝ име е Федерална република Германия ,ФРГ е държава в Централна Европа.

Територията ѝ е 357 021 km², а населението е над 82 милиона жители. Германия е държавата с най-голямо население в Европейския съюз, втората в Европа след Русия и третата страна в света по брой на чуждите имигранти.

Етническият състав на населението на Германия е: немци – 93,4%, стари местни малцинства – 0,3%, имигранти след Втората световна война – 6,2%.

Ирландия или Ейре е държава в Северозападна Европа,разположена на територията на остров Ирландия.

Площта ѝ е 70 831 км2, от които 69 414 км2 суша и 1 417 км2 водна площ.

Ирландия е разделена на 4 исторически области. Техните имена са Ленстър, Мънстър, Конахт и Ълстър. Четирите области са разделени на 26 графства. Единствено графство Дъблин е разделено на 4 подграфства.

Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия или съкратено Обединено кралство (United Kingdom или U.K.), Великобритания (Great Britain) или рядко Британия(Britain), е островна държава в Северозападна Европа.

Държавата се състои от четири историко-географски и етнически области, наричани съставни страни: Англия, Уелс, Шотландия – всички на остров Великобритания, и Северна Ирландия – на остров Ирландия и включва около 5100 по-малки острова.

Гъстотата на населението е 383 души/km².

Този сайт използва бисквитки.