Полезно

Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия или съкратено Обединено кралство (United Kingdom или U.K.), Великобритания (Great Britain) или рядко Британия(Britain), е островна държава в Северозападна Европа.

Държавата се състои от четири историко-географски и етнически области, наричани съставни страни: Англия, Уелс, Шотландия – всички на остров Великобритания, и Северна Ирландия – на остров Ирландия и включва около 5100 по-малки острова.

Гъстотата на населението е 383 души/km².

Населението е страната е разпределено неравномерно, като най-слабо населена е Шотландия, а най-силно – Англия, особено нейните югоизточни части.

Според преброяването от 2001 година , населението на страната е 58 789 194, като голяма част от тях са родени на териториите на други страни- Индия, Пакистан, Полша, САЩ, Германия, Република Ирландия и др.Средният прираст на населението за периода 2001 – 2008 година е 0,5%, като през 2008 година за пръв път след 1998 година естественият прираст е по-висок от механичния.

Обединеното кралство е конституционна монархия – парламентарно кралство. Престолът се наследява от първородния принц или принцеса. От 1952 г. на трона е Кралица Елизабет II. Неин наследник е уелският принц Чарлз. Официалният титул на кралицата е: „Елизабет II по божия милост кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и всички други кралства и територии, глава на британската общност, защитник на Вярата.“

Парламентът се състои от 2 камари (палати) – на лордовете и на общините. Главна политическа фигура е министър-председателят.
Основният език, който се говори е английски, но също се говорят уелски, келтски („гелик“ – gaelic), ирландски и множество шотландски диалекти.

Официалната парична единица е британската лира (паунд), шилинг, пени и се използват съкратените обозначения съответно £, s, d (от латинските имена на паричните единици: £ – libra, s – solidus, d – denarius), като след това е запазен знакът £ и се въвежда p за „новото пени“ (5 p = 1 s = 12 d).

Британците използват специфични мерки за течности: 1 галон е 4,5 литра, 1 фунт = 408,5 g, а 1 миля се равнява на 1609 м. Използват се и единиците инч (2,54 cm), фут (12 инча), ярд (равен на 3 фута = 36 инча.

Движението на автомобилите е в лявото платно за движение (съответно воланът и шофьорът са отдясно), т.е. обратно на повечето страни в Европа.

Климатът на Обединеното кралство е океански (Cfb по Кьопен) – влажен и мек, с малки температурни изменения. Морското обкръжение и особено влиянието на топлото течение Гълфстрийм правят зимата мека, влажна, мъглива и почти безснежна. Снегът се задържа главно в Шотландия. През лятото, както и през преходните сезони, падат много дъждове. Характерното за времето през цялата година е, че е много непостоянно.

Зимата е мека, а лятото е прохладно, като в Лондон средната минимална температура през най-студения месец февруари е 2,2°C, а средната максимална температура през най-топлия месец юли – 22,8°C. Западната част на страната, под въздействието на западните океански въздушни маси, е по-влажна с годишно количество на валежите до 3000 mm, а източната и особено равнинната югоизточна част на Англия се отличават с по-сух климат и годишно количество на валежите около 600 mm.

След пристигането в Обединеното Кралство основните документи, които трябва да си извади всеки чужд гражданин са банкова сметка и NIN(Национален Осигурителен Номер), достатъчно сума пари.

Търсенето на работа и квартира може да стане и преди пристигането ви на Острова.

Това в някой случаи е за предпочитане, за да можете веднага да се установите и да се сдобиете с необходимите документи, за да започнете работа.

Откриването на банкова сметка е необходимо за всеки чужденец, който пристига на Острова. За целта трябва да представите паспорт, документ, с който доказват, че имате адрес в Англия. Проектозаконът за имиграцията предвижда затягане на мерките за откриването на банкова сметка на имигрантите, което включва подробни проверки на кредитния статус и дали има задължения към банкови институции в рамките на ЕС. За момента, този закон все още не е приет.

NIN е един от най-важните и необходими документи, от които се нуждаете, за да започнете работа в Англия. Този номер се издава от Данъчната служба на Англия и ще ви трябва, за да плащате данъци, да си откриете сметка в банката, да учите, работите. Ако нямате NIN ще трябва да плащате огромни данъци. Между 4 и 6 седмици са необходими за получаването на NIN. Това не е толкова лесна процедура, за това се въоръжете с търпение. Процедурата включва и интервю, на което може да ви бъде отказано получаването на NIN.

За заминаването е необходимо да имате пари за квартира,като ако нямате уредена такава е нужно да имате пари и за депозит, т.е .ако месечния наем е 500 паунда, трябва да имате и 500 паунда за депозит; необходими са ви джобни пари до първа заплата, а ако отивате в страната без предварително уговорена работа е необходимо да си предвидите повече пари за по-дълъг период от време.
Храната за около седмица струва около 60 паунда, така че можете да си направите сметката каква сума би ви била необходима за джобни, като не са за пренебрегване и разходите за транспорт.

Фирмите във Великобритания изплащат заплата седмично, веднъж на две седмици или месечно.

Този сайт използва бисквитки.