Полезно

Кралство Дания е скандинавска страна с обща площ 43 094 km² (без да се включват Фарьорските острови и Гренландия).
Дания е конституционна монархия, в която министър-председателят е глава на правителството, с многопартийна система.
Населението е 5 451 826 души, от тях 95,5% са датчани. Средната гъстота е 130 души/km². Официалният език е датски. Религия: християнство – протестантство.

Официалната и държавна църква на Дания е Евангелската лутеранска църква.

Климатът в Дания е умерен морски. Най-важен климатообразуващ фактор е Атлантическият океан. Характерно за умерения морски климат е меката зима, за разлика от умереноконтиненталния климат, където зимите са студени. Лятото е прохладно. Валежите са почти равномерно разпределени през цялата година. Максимумът на валежите е в периода юни-октомври.
В Дания можете да пребивавате свободно, само с лична карта или паспорт за период до 3 месеца. Ако имате намерение да останете по-дълго в Дания, то в рамките на 3-месечния период, считано от влизането Ви в страната, е необходимо да се регистрирате в Регионалната държавна администрация, откъдето ще ви издадат Регистрационен сертификат. За да получите този сертификат, Вие трябва или да работите за работодател/и, или да предоставяте услуги като самонаето лице, или да учите в Дания. Ако планирате вашият престой в Дания да надвиши 6 месеца, то в 5-дневен срок от получаване на регистрационния си сертификат, трябва да отидете до общинската администрация в съответната община, в която живеете, за да бъдете вписан в гражданската регистрационна система /CPR/. Оттам автоматично ще Ви бъде издаден граждански регистрационен номер и здравна карта, която ще ви е необходима за ползване на медицински услуги.

От 1 май 2009г. Дания отвори трудовия си пазар за новите държави – членки и българските граждани не се нуждаят от разрешение за работа.
Социална сигурност
В Дания социалното осигуряване е развито на високо ниво. Чужденците, които започват работа в Дания, се включват в нейната осигурителна система, която частично се финансира чрез данъците. Социалното осигуряване се прилага както към работници/служители, така и към самонаети лица и за повечето социални рискове е задължително. Не е включено в задължителната схема осигуряването за безработица, поради което, ако желаете да ползвате обезщетения за безработица в случай на необходимост, е необходимо да посочите, че искате да се осигурявате доброволно, като се присъедините към някой от фондовете за безработица /на датски: a-kasse/.
Всеки, работещ в Дания и включен в социално – осигурителната система на страната, получава карта за здравно осигуряване, с която ще ползвате основната национална здравноосигурителна система /безплатна медицинска помощ и хоспитализация/.

При започване на работа, вашият работодател трябва да има информация за вашата данъчна карта, поради което вие трябва да имате издаден данъчен номер, дори да не сте вписан в гражданската регистрационна система и да нямате издаден CPR номер, т.е. дори и ако престоят ви в Дания е за период, по-малък от 6 месеца. Можете да получите данъчен номер чрез изпращане на формуляр 04.063 ,придружен от копие на документа ви за самоличност и копие на сключения трудов договор.
В някои случаи можете да се възползвате от данъчни облекчения – например приспадане на сумите за път от България до Дания /необходимо е да носите удостоверение, че постоянното ви местожителство е в България/, облекчения за работници, които са семейни /необходим е документ за сключен брак и удостоверение, че живеете със съпруга/та си на един и същи адрес/. Всички работници задължително заплащат и вноски за трудовия пазар в размер на 8%. Ако заминавате в Дания с лично моторно превозно средство, което е регистрирано в България, е добре също да се свържете с датската данъчна служба SKAT, за да поискате разрешение да шофирате в Дания без заплащане на регистрационна такса.
В края на данъчната година всички работещи/работели в Дания, получават от SKAT тип данъчна декларация, която показва получените от вас приходи, удръжки и ползвани данъчни облекчения.
Необходимо е вие да проверите дали тази информация е точна и да потвърдите това чрез проверяване на сумата. Ако липсва определена информация, е необходимо да напишете точната сума на съответното място във формуляра. След като SKAT получи обратно този формуляр от вас /необходимо е да се спазва крайният срок за връщане на формата, изписан в долния край на формуляра, в противен случай може да ви бъде наложена глоба от 5 000 датски крони/, ще ви бъде изчислена точната сума на дължимите през годината данъци. Ако сте заплатили повече от необходимите удръжки, сумата, удържана вповече, ще ви бъде възстановена. Ако сте заплатили по-малко, ще трябва да доплатите дължимата сума.
Квартира можете да си намерите във вестника или чрез агенция за недвижими имоти. Когато наемате апартамент е нормално да платите депозит, както и 3-месечно авансово плащане. Дори при наемане на една стая е необходимо да сключите договор, описващ специфични детайли, като ползване на отопление, вода и електричество.

 

Този сайт използва бисквитки.