Полезно

Република Кипър е държава, разположена на остров Кипър и е с площ 9 250 кв.км.
Двата основни и официални езика в Република Кипър са гръцкият и турският, но на острова се говорят също английски и руски.
Остров Кипър е разделен на три части – Република Кипър (член на ЕС), Севернокипърска турска република(която няма официално международно признание извън Турция) и британските военни бази Акротири и Декелия.

Климатът е субтропичен и средиземноморски, с мека зима и сухо, горещо лято. През лятото няма дъжд, а през зимата падат оскъдни валежи.
Република Кипър е президентска република, като всяка новоизбрана президентска двойка получава мандат от пет години.
Общото население е 784 301 души.
Градът с най-голямо население е Лимасол – над 70 000 души. Столицата Никозия е на 3-то място по брой на населението с 42 000 жители.
Повечето гърци изповядват православно християнство, а турците – ислям.

От 1-ви май 2004 година граждани на държавите-членки на ЕС/ЕИП и Швейцария могат да работят в Кипър без ограничения. Независимо от това, обаче, те трябва да се регистрират, ако възнамеряват да останат за повече от три месеца и да получат назначение в Кипър. Трябва да подадат заявление за сертификат за регистрация до отдел „Гражданска регистрация и миграция”, веднага щом си осигурят назначение, но във всички случаи в срок от четири месеца от датата на пристигането им в Кипър.
След като дадено лице пристигне в Кипър, ако възнамерява да остане и да бъде назначено на работа, трябва:
а) Да подаде заявление за издаване на Сертификат за регистрация на чужденец (Alien Registration Certificate – ARC) до местния имиграционен отдел на Полицията. Това заявление трябва да бъде подадено преди да изтече четиримесечният период, до местния имиграционен отдел на Полицията (налагат се глоби за неспазване срока).
б) Да подаде заявление за социално-осигурителен номер, след подсигуряване на назначение в Кипър.
Сертификатът за регистрация се издава в срок от шест месеца.

В Кипър можете свободно да работите, без да е необходимо разрешение за работа. Можете да се регистрирате в бюрото по труда, където да получите подходяща информация и насоки. Ако за първи път се регистрирате, трябва да представите валидна лична карта или паспорт, както и копие на диплома или сертификат за професионално образование, преведени на гръцки или английски език.

Социално-осигурителната схема в Кипър се финансира чрез вноски, които се разпределят между работника, работодателя и държавата. Размерът на осигурителните вноски е: 6.8% върху дохода за сметка на работника, 6.8% за сметка на работодателя и 4.3% се заплащат от държавата. В случай, че сте самоосигуряващо се лице, размерът на вноските е: 12.6% върху дохода се плащат от самоосигуряващо се лице и 4.3% от държавата.
Социалното осигуряване предвижда редица обезщетения и плащания – в случай на женитба, раждане, смърт, погребение, майчинство, болест, безработица, инвалидност, при временна нетрудоспособност, при професионална злополука, пенсионно осигуряване. Периодът на обезщетението за временна нетрудоспособност обикновено не надвишава 156 дни.


Относно данъците трябва да се обърнете към „Отдела за вътрешни приходи”, за да получите идентификационен код на данъкоплатец в Кипър. За целта трябва да представите паспорт или лична карта и да попълните формуляр I.R. 163A.
Според Закона за Данъчното облагане на физически лица, Вие ще сте данъчно облаган в Кипър, ако пребивавате в страната за период по-дълъг от 183 дни годишно. Данъците се удържат месечно от заплатата. Данъчната ставка за физически лица варира между 0% за доходи до € 19 500 годишно и 30% за над € 36 300 годишно.
Възможността за намиране на жилище в Кипър е добра – могат да се наемат както апартаменти, така и къщи, и вили. Наемите варират значително в зависимост от местоположението и състоянието на жилището. Обяви за наемане и закупуване на жилище се публикуват във всички вестници, има и голям брой агенции за недвижими имоти.
В Кипър се използва предимно автомобилен транспорт. Най-обичайният начин за междуградско пътуване е ползването на така наречените „маршрутни таксита”, които Ви вземат от дома Ви и Ви откарват до определена дестинация. (в Кипър движението по пътищата е в лявото платно).

Този сайт използва бисквитки.